Így épülhet tovább az Y-híd

Megosztás

A kerékpáros híd és -út szerdai átadásával véget ért az Y-híd építése, amely egyik ága Martinkertváros és Szirma, másik ága pedig a Tiszai pályaudvar felé vezet, ott viszont megszakad. Hogyan és mikor folytatódik az építkezés?

A Y-hídhoz tartozó kerékpárút átadásával befejeződött a projekt első üteme, de a beruházás folytatását tervezik: a cél az, hogy egy olyan közlekedési folyosója legyen Miskolcnak, amelyen el lehet kerülni teljes egészében a miskolci belvárost, a Búza tér környékét azoknak az autósoknak, akik kifelé igyekeznek a városból Felsőzsolca irányába.

Az Y-híd beruházás a turbókörforgalmat, a Vörösmarty utcát, illetve magát a felüljáró komplexumot magába foglaló 1-es és 2-es szakaszának elkészültével párhuzamosan az Építési és Közlekedési Minisztérium (illetve jogelődként a NIF Zrt.) elindította az Y-híd 3-as és 4-es szakaszainak az előkészítését.

A tervezési feladat egy kétszer két forgalmi sávos, végig a felszínen vezetett főút engedélyezési és kiviteli tervének elkészítése az Y-híd és a József Attila úti nagy körforgalom között, mintegy 3 kilométer hosszban. Az új útszakasz az Y-híd keleti ágától indulva új nyomvonalon halad el a Tiszai pályaudvar előtt, majd a Szinva patak és a vasúti területek között folytatódik keleti irányban, míg eléri a Fonoda utcát. A Fonoda utca körülbelül 800 méter hosszú szakaszán folytatódik a nyomvonal, annak szintén kétszer két sávosra való áttervezésével. A Csokonai utca csatlakozása előtt északra fordul, és a Sajón egy új hídon átvezetve éri el a meglévő nagy körforgalmat a József Attila utcán. A tervezés része a korábbi, a Tiszai pályaudvar környékére már régóta kész tervek felülvizsgálata is. A tervezési projekt teljes forrását hazai költségvetés biztosítja.

A fenti tervezési feladatok elvégzésére a Roden Mérnök Iroda Kft.-vel megkötött tervezési szerződés 2022. április 6-án lépett hatályba, tájékoztatta a Boon.hu-t a minisztérium. A projekt keretében jelenleg már az engedélyezési tervek véglegesítése zajlik. Az építési engedélyek megszerzését követően, a végleges kiviteli tervek tervezetten 2024. II. negyedévben már rendelkezésre állnak, írták. Ezt követően – tehát a tervezés lezárultával – a pontos műszaki tartalom és az azon alapuló költségek ismeretében születhet döntés a projekt további előkészítését (területszerzés és területelőkészítés) és megvalósítását illetően – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás:Boon.hu

Kapcsolódó cikkek